Oppnå mer med SMARTE mål. 5 punkt for å lykkes

Ønsker du å sette deg nye mål til nyåret, men har du dårlig erfaring med å oppnå målene fra tidligere år? Da kan det hende at målene dine ikke har vært konkrete og tydelige nok. SMART-modellen er en effektiv metode som kan hjelpe deg med å sette deg mål for å lykkes. Hver bokstav i SMART-målene står for en forkortelse som er en enkel huskeregel som hjelper deg å sette opp gode mål.

Beskrivelse av SMARTE mål

Spesifikt: Målet må være så spesifikt og tydelig som mulig. Skriv nøyaktig hva du ønsker å oppnå. Ikke skriv at du skal bli i bedre form, men spesifiser at du skal løfte 100 kilo i knebøy, eller at du skal løpe 5 km på 25 minutter.

Målbart: For å måle at målsetningen faktisk er oppnådd, må målet være målbart. Målet må være uttrykt slik at det kan måles i tid, vekt eller andre enheter. For styrketrening er det lett å se om du har oppnådd progresjon, siden målene er lette å måle.

Attainable/Oppnåelige: Målet du setter deg må være realistisk og mulig å oppnå. Ikke for lett og ikke umulig.

Realistisk: Målet du setter deg må være realistisk. Her må du bestemme deg for hva som er realistisk for deg. Mange kan sette seg urealistiske mål som er for høye til nyåret. Da kan motivasjonen fort forsvinne, og målene blir kun jobbet med i januar. Det kan være lurt å høre med en venn om målene er realistiske, dersom du er i tvil.

Tidsbestemt: Sett deg alltid et tidspunkt når målet skal være oppnådd. Dersom målet er stort, kan det være smart å dele målene opp i delmål.

Hva er viktig å tenke på når man lager SMART-mål?

  • Målet må noteres ned og være lett tilgjengelig. Gjerne ha målene tilgjengelig på telefonen.
  • Beskriv fordelene med målet. Hva oppnår du med målet?
  • Vær tydelig med deg selv hvorfor målet er viktig.
  • Tenk gjennom om det er noen hindringer i målet, og ha ulike strategier for å unngå hindringer, og hva du skal gjøre dersom hindringer oppstår. Du bør forvente at krevende situasjoner kan oppstå underveis.
  • Er målene mulige å dele opp som delmål?
  • Ha støttespillere eller andre personer du deler målene med.

Hvordan sette seg opp SMART-mål og fullføre?

1) Vit hvorfor du setter deg målene

Ok, da har vi definert hva SMART-mål er. Så hvordan setter du opp et mål? Før du setter deg mål, må du vite hva du ønsker å oppnå. Hva ønsker du? Hva brenner du for? Hvor er du på veien? Hvorfor vil du oppnå disse målene? Hva kreves det av deg for å realisere målet?

2) Sett deg SMART-mål

Nå har du bestemt deg for hvorfor du setter deg mål og hva du vil oppnå. I steg 2 skriver du ned målene ved å bruke SMART-metoden. Lag  deg en plan for hvordan du skal oppnå målene. 

3)Bryt ned målene i enklere delmål

Bryt ned hovedmålet som du laget i steg 2 til flere mindre delmål. Få oversikt over målet og kartlegg egenskaper og tiltak som gjør det mulig  for deg å oppnå målet. Du deler opp målet i delmål slik at det lettere kan løses, slik at målet føles overkommelig. 

Jeg selv bryter opp målet i flere delmål som jeg skriver inn i ukes- og månedsplanen min. Dette for at målet skal være mer håndterlige og motiverende. Jeg deler også målet/målene mine med nære og kjære, slik at jeg føler meg mer forpliktet til å fullføre planene mine. Å kommunisere målet ditt kan gjøre veien lettere, men det krever at du har mot nok til å si det til de du vil lykkes med.

4) Evaluering underveis 

Evaluering av mål underveis er ofte et steg mange hopper over når de følger mål. Dette er et punkt som er svært viktig. Ofte kan jeg være på autopilot i travle hverdager. Derfor er det ekstra viktig at jeg evaluerer underveis slik at jeg styrer skuta i riktig retning 🙂

Jeg evaluerer målene mine vanligvis ukentlig/månedlig. Da kan jeg se hvor jeg ligger an med målene. I boken “Winning the week” anbefales det å ha en fast dag i uken der du går gjennom uken og målene dine. Jeg setter av fast tid fredag kveld eller lørdag morgen for å evaluere målene mine ukentlig. I tillegg planlegger jeg kommende uke og måned.

Da slipper jeg å hvile på tilfeldigheter om målet nås eller ikke. Jeg synes dette gjør det mer håndterlige og motiverende. Jeg deler også målene mine med nære og kjære, slik at jeg føler meg mer forpliktet til å fullføre planene mine. Å kommunisere målet ditt kan gjøre veien lettere, men det krever at du har mot nok til å si det til de du vil lykkes med.

5) Fullfør -Just do it!

Kanskje du ikke klarer alle målene du setter deg for året 2024, men det gjør nå ingenting. Det er bedre å prøve enn å ikke starte! Planlegger du mål for året, så øker du sannsynligheten for å lykkes. I tillegg reflekterer du mer over hva du vil og hvilken retning du ønsker å gå. Jeg håper dette innlegget var nyttig, og jeg ønsker deg lykke til med målene for 2024 🙂

Inspirasjon fra 

Helt konge av Øystein Pettersen 

Forside – Øystein Pettersen (oeystein-pettersen.no)

Winning the week av Carey Bentley og Demir Bentley 

Summary of Winning the Week by Demir Bentley and Carey Bentley | Summaries.Com

Doran, G. T. (1981). «There’s a S.M.A.R.T. way to write management’s goals and objectives». Management Review. 70 (11)