Populariteten til vinterbading har økt de siste årene. Vinterbading gjerne kombinert med sauna. Tilhengerne for kuldebading mener det er bra for immunforsvaret og psyken- Bedre tilstedeværelse, skjerpet sanser, kontroll, mestringsfølelse og ro er noen av egenskapene man kan få av å bade i kaldt vann.
I denne artikkelen skal jeg skrive om fordelene med isbading og hvordan man kan forberede seg til et isbad.
Hva sier forskningen om isbading?
Det finnes bevis for at isbad kan gjøre immunforsvaret vårt bedre rustet og dermed ha en positiv effekt på helsen. Isbading kan ha en positiv effekt på blant annet kroniske betennelser.
Isbading – godt for restitusjon
Her er forskningen samstemt. Isbad reduserer opplevd muskelstølhet og gir mer effektiv restitusjon. Altså kroppen hviler bedre etter isbading, og det er da mulig å trene oftere.
Isbading er best å gjøre før en treningsøkt. Forskningen viser at isbading kan redusere effekten av styrketrening. Å bade i kaldt vann rett etter en styrkeøkt kan derfor ha negativ innvirkning på muskelveksten.
Mer brunt fett av isbading
En annen positiv effekt som kommer fra kulde-eksponering, er økt aktivering av brunt fett. Brunt fett er fettceller som forbrenner for å produsere varme og holde kroppstemperaturen oppe.
Jo mer du eksponerer deg for kaldt vann, jo mer brunt fett danner kroppen. I følge noen forskere kan det brune fettet øke med opp med 15 ganger enn hva man hadde opprinnelig. Det vil si at man kan bygge opp motstanden mot kulde betraktelig.
ABC- forberedelser til isbading
Isbading kan ses på som vanlig trening – toleransen bør bygges opp gradvis. Du trenger litt forberedelse for å isbade siden kroppen ikke er vant til kulden. For å herde kroppen mot kulde anbefaler jeg deg å ta kalde dusjer hjemme først.
Jeg pleier å først dusje med varmt vann noen minutter, og deretter dusje med kaldt vann i 2-3 minutter. Som ny dusjet jeg først kun et minutt, deretter økte jeg tiden gradvis.
Jeg vil anbefale å ta en kald dusj om morgenen det gjør at man blir mye mer opplagt. Dette er også en god vane å etablere seg.
Alternativt kan du begynne å kulevbade om sommeren, og fortsette med badingen hver uke fram mot julen, og videre. For å maksimere helseeffekten anbefales det av Dr. Susanne Søberg (Soeberg) å kuldebade i totalt 11 minutter per uke, fordelt på 2-4 bad med 1-5 minutter i varighet. Flere studier viser at kuldebading mellom 2-3 minutter gir mest optimal helseeffekt.
Hva bør du tenke på før du bader?
For det første bør du ikke bade alene når det er kaldt. Det kan være farlig. I tillegg bør man ha gode og varme klær som man straks bør ta på etter man har badet.
Hva jeg har med meg lett tilgjengelig bag
Håndkle
* Lue, badebukse
* Håndkle og klær til skift
*Ull, fleece, ullsokker, sko som er lette å ta på seg
Det er viktig å være i god bevegelse etter kuldebad, og få varme klær straks. Det er svært deilig med varm drikke etter et kaldt bad i en litt varme plass enn ute.
Regelmessighet – gode resultat også med isbading
Skal man ha mest effekt av isbading er det regelmessig isbad som gjelder. Det er likt slik som med trening generelt, vi får ikke en veldig stor helseeffekt av kun en enkelt løpetur eller ett isbad. Regelmessighet er nøkkelen til helseeffekter.
Jeg er selv ny til isbading, og har kjent meg mer opplagt av isbading. Selv dusjer jeg i kaldt vann når tiden ikke strekker til med et kuldebad.
Ønsker dere alle et riktig godt nyttårsbad 🙂
One thought on “Isbading – Helse eller en hype?”
Comments are closed.